Jag lyssnade på socialdemokraternas Urban Ahlin (utrikespolitisk talesperson) i ekots lördags intervju idag. Han skulle förklara om det finns någon skillnad mellan den moderatledda regeringen och socialdemokraterna i synen på vapenexport till diktaturer som Saudiarabien. Det blev många ord för att säga att det i praktiken troligen inte är någon skillnad alls på Moderaterna och Socialdemokraterna när det gäller vapenexporten till diktaturer.
Det militärindustriella komplexet har starkt stöd av de två största partierna i Sverige.
Jag kom att tänka på Oscar Wilde:
Vad är en cyniker? En man som vet priset på allting men värdet av ingenting.
Arenan där vapenindustrin spelar innehåller många deltagare som varken vill vara med i spelet eller kan vara något annat än förlorare.
Det har varit omrösningar i EU-parlamentet om ett förslag att höja EU:s klimatambitioner från dagens mål om en minskning av klimatutsläppen med 20% till 2020 (räknat från 1990) till en sänkning med 25% till 2020 (tidigare har det talats om en sänkning med 30% men omrösningen gällde kompromissen 25%). Förslaget blev nerröstat, alla polska parlamentariker var inte helt oväntat emot, men hur agerade de svenska?
Dessa röstade för högre ambitioner:
Alf Svensson (kd) röstade alltså lite oväntat med de röd/gröna för högre ambitioner vilket gjorde mig lite extra glad eftersom han tidigare inte visat så stort intresse för klimatfrågan.
De som röstade emot, avstod från att rösta eller inte var närvarande var:
Något oväntat röstade alltså både Kent Johansson (c), Marit Paulsen (fp) och Olle Schmidt (fp) emot högre klimatambitioner i EU! Detta är alltså partier som i den svenska debatten brukar tala om hur viktigt det är att agera i klimatfrågan, men som tydligen i EU-parlamentet agerar emot högre ambitioner. Jag skickade en fråga till dessa om varför de röstade på detta sätt, jag får se om de svarar (fortsättning följer).
Att moderaterna röstade emot var väl dock inte något jag förvånades över så jag brydde mig inte om att skicka någon fråga till dessa. Jag skickade dock ett beröm till Alf Svensson och tackade honom.
Jag kan inte säga att jag är förvånad över avslöjandet om vapensamarbetet med Saudiarabien eller krumbukterna som följt på avslöjandet.
Så här svarar statsminister Fredrik Reinfeldt på frågan: Är det bra för Sverige?
"– Ni kommer aldrig få mig att darra på manschetten när det gäller det som ger
jobb, det som ger exportinkomster till Sverige. Sverige har byggt sitt välstånd,
sin rikedom, våra möjligheter att ha bra sjukvård, bra välfärd, på att vi
handlar med andra länder. Det är det vi har diskuterat under en lång stund, hur
små, öppna ekonomier ska kunna klara den konkurrensen."
Äntligen klarspråk! Bort med dimridåerna och PR-snacket som vi fått så mycket av. De nya Moderaterna har ju faktiskt en ideologi, lite elakt kan man kalla den ekonomismen. Den är väl inte så vacker när man kommer till konkreta prioriteringar, men jag tycker att man ska respektera demokratin så pass mycket att man vågar stå för sin politik och inte visar upp en falsk fasad.
Följande citat är från Moderaternas nya idéprogram från 2011:
”Kampen för rättvisa har också historiskt varit en stark drivkraft för rösträtt, mot apartheid, för jämställdhet, mot diskriminering och för rättsstat. För Moderaterna är rättviseperspektivet ständigt närvarande.”
Man ska se vad politikerna gör, inte vad de säger!
Sedan tror jag väl inte att det skulle vara så annorlunda om Stefan Löfven var statsminister (men det hade varit väldigt fint om jag har fel). Jag hoppas dock att skulle finnas politiker iallafall hos Miljöpartiet som hellre gick emot en egen regering än gjorde vapenaffärer med världens värsta diktaturer, oberoende av hur bra de betalade.
Jag tror faktisk att det även finns Vänsterpartister som skulle vägra, det är väl därför det varit så mycket frågetecken kring om just dessa två partier är regeringsdugliga inte minst med tanke på utrikespolitiken. Man kan ju beskylla andra för att vara diktaturkramare, men då tycker jag att man ska ha koll på den egna moralen och historien.
Det är ingen slump att president Dwight D Eisenhower varnade för det "Militärindustriella komplexet". Enligt wikipedia: Militärindustriella komplexet är en term som syftar på gemensamma intressen mellan försvarsindustri, militär, övriga myndigheter och politiskt system. I ett sådant system skyddas staten av militären, militären är beroende av industrin att förse dem med materiel, och vapentillverkarna är beroende av myndigheterna för att kunna bibehålla en stadig inkomstkälla.
En längre film om peak oil. Det är nog bäst att jag utfärdar en varning. Filmen är nämligen tydlig med vart vi är på väg och varför. Om man inte har levt med de frågor som behandlas här i ett par år så är det nog väldigt svårt att veta vad man ska göra med denna information. Troligtvis kommer ryggmärgsreflexen vara att avfärda allt ihop. Men om inte annat så kan filmen vara ett sätt att begripa sig på sådana som mig, förstå vad vi går och bär på och varför vi agerar som vi gör.
Nu har ju filmen ett amerikanskt perspektiv och många delar av USA har ett betydligt sämre läge än vi har i Sverige. Den amerikanska infrastrukturen är väldigt oljeberoende, samhället saknar mycket av det skyddsnät som vi fortfarande har kvar här. Vi är på väg mot den amerikanska situationen men än så länge har alla större svenska städer ganska goda förutsättningar för att transportera människor utan olja, det är sämre ställt med våra transporter av varor, där lastbilstransporterna ständigt ökar. Våra järnvägar dras tyvärr med både kapacitets- och underhållsbrist som dessutom förvärrats allt mer de senaste mandatperioderna i takt med att investeringarna har förskjutits allt mer mot vägtrafiken.
Jag tror att människor vanligtvis endast kan ta till sig paradigmskiftande insikter gradvis. För mig har det varit så i alla fall. Jag har slingrat mig fram till den medvetenhet jag nu har och det har varit en tämligen frustrerande upplevelse. Eller mer korrekt det ÄR en frustrerande upplevelse. Jag måste hela tiden hålla balansen för att inte bli överväldigad av insikten om vart vi är på väg om vi inte ändrar kursen skyndsamt. Samtidigt är jag ju med och försöker byta kurs och detta är allt annat än enkelt, det är så svårt att nå fram, även när det gäller sådant som jag tycker är självklart. Den som inte vill förstå kommer inte att tillåta sig att förstå, inga argument kommer att bita...
Det roar mig lite att så här i efterhand se hur mina insikter kom till.
Det är faktiskt stadsjeeparnas fel att jag började vakna till insikt på allvar. Hade inte min grundläggande överlevnadsinstinkt dragit slutsatsen att 2 ton stål bakom en front på 1 meters höjd över vägen som far fram med en stressad förare bakom ratten är ett säkert recept på en död eller svårt lemlästad Miataförare så hade jag kanske slumrat vidare (nåja det fanns flera ingredienser).
När billobbyns argument för stadsjeeparna ofta visade sig vara rent absurda så blev jag allt mer intresserad av fenomenet som jag började uppfatta som allt mer bisarrt. Strax fick jag upp ögonen för klimatförändringen, en fråga av helt andra proportioner som märkligt nog hade gått mig helt förbi, detta var en chock!
Snart ett decennium senare har jag nu via bland annat 2008 krisen fått klart för mig hur vårt ekonomiska system är uppbyggt. Jag har förstått hur pengar "skapas" och hur hela systemet bygger på exponentiell tillväxt. Den som läst matematik bortom grundskolan har troligen den matematiska kunskapen, men har oftast nog inte tagit till sig vad allt detta betyder i en värld med begränsade resurser.
Någonstans på vägen hit gick det upp för mig att mycket i världen drivs av osunda egon som är blinda för vilka konsekvenser deras handlande har.
Se gärna filmen. Jag diskuterar gärna den, inte för att jag håller med om allt, men jag kan känna igen många av insikterna och kanske fram för allt hur de påverkar en.
Uppdatering 2012-03-09: Filmen var tydligen upphovsrättsskyddad och har tagits bort av YouTube... Nåja upphovsrättsskyddet upphör väl om 50 eller 75 år, fast då lär filmens buskap redan vara välkänd från nyhetsmedia sedan länge.
En liten film som förklarar bland annat peak oil och exponentiell tillväxt på ett mycket pedagogiskt sätt. Jag skulle tro att stora flertalet inte har någon djupare förståelse av dessa begrepp, jag hade i alla fall inte det för några år sedan.