2007-11-16

För absurt?


På dagens ledarsida i DN finns en artikel av den danske "miljöskeptikern" Björn Lomborg. När jag läste artikel så var min första tanke att detta är ironi, men artikeln var översatt av ledarskribenten Peter Wolodarski som gjort sig känd som en konsekvent tillväxtivrare och "miljöskeptiker".

Lomborg påstår på var jag kan tro fullaste allvar att den globala uppvärmningen inte är så illa, den kan tacklas med vitmålade hustak, vita vägar, porlande fontäner, prunkande trädalleér, luftkonditionering och förbättrad sjukvård. Allt detta kommer att kosta en bråkdel av vad omställningen från fossilsamhälle betingar. Dessutom kan vi fortsätta som tidigare och bli ännu rikare och att vi får råd med ännu mer när det bli ännu varmare. Lomborg tycker själv att detta är "smarta lösningar på klimatfrågan". Jag undrar lite stilla hur man tacklar orkanerna, bränderna, torkan, översvämningarna, matbristen och inte minst de fallerande ekosystemen. Kanske är detta endast tänkt som en lösning för i-ländernas storstäder, fast jag betvivar om de kommer att vara beboliga så länge om världen runt omkring rämnar.

Det där med vita hus hade man ju redan tänkt på i Grekland men det hjälpte föga när soten från sommarens skogsbränder färgade dem svarta.
Fontäner låter ju trevligt men jag skulle inte tro att Australiensarna som ser sin boskap torka ihjäl har vatten över till några fontäner fast det mildrar hettan.
Luftkonditioneringarna fungerade dåligt i New Orleans när Katrina dränkte staden men det lär inte varit någon brist på porlande vatten...3 kommentarer:

Hobbit sa...

Du måste ha läst artikeln väldigt dåligt. Den handlar inte om bekämpning av den globala uppvärmningen, utan hur stadslivet lättast och billigast ska börja anpassas till klimatförändringarna. Anpassa oss måste vi göra oss vare sig vi vill det eller inte. Det hjälper inte att sluta släppa ut växthusgaser. Klimatet kommer ändå att förändras i många hundra år framöver. Det är dags att ta anpassningsdebatten på allvar.

Anonym sa...

Läs Lomborgs bok "Cool it-den skeptiska miljövännens guide till den globala uppvärmningen". Den tydlig, klar, intelligent, rationell men fullkomligt utan ett hysteriskt tonfall vilket kan vara en nackdel om man vill nå ut till många människor. /Hansa

Lucas Carlsson sa...

Tydligen kan man läsa denna artikel på mer än ett sätt. Jag vill dock påstå att jag läste den ganska grundligt första gången och har därför skrivit ett nytt blogginlägg där jag närmare går in på exakt vad jag utläste ur artikeln. Se nästa inlägg.