2008-01-05

Summering av år 2007År 2007 är till ända och det är dags att summera vad som har hänt under detta år. Inte helt oväntat så har årets huvudtema varit miljöarbete både direkt och indirekt. Klimatförändringen stod i fokus och de fyra rapporterna från FNs klimatpanel var en återkommande påminnelse om den knappa tid vi har på oss för att undvika en oacceptabel framtidsutveckling. Någon snö till julen blev det inte i södra Sverige, men lagom till nyår så blev det lite vitt!

År 2007 var året då jag:
  • sålde bilen
  • blev 2:e vice ordförande i min stadsdel för miljöpartiet.
  • helt avstod från att flyga (både privat och i jobbet)
  • skänkte ca 20.000 kr till olika miljö och hjälporganisationer
  • avstod från TVn i 3 månader
  • samlade burkar och flaskor värda 170 kr på hundpromenaderna (som skänktes bort)
  • pensionfonderna byttes till etiskt sparande.


Att sälja bilen var inte så svårt, den hade blivit körd så lite att batteriet lyckades ladda ur två gånger. Visst kändes det lite ovant att inte kunna ta bilen till skogen eller till storköpen i utkanterna av Malmö. Tanken var att vi skulle ordna en bilpoolsbil i närheten av vår bostad, jag trodde att det skulle vara relativt enkelt att hitta en billig parkeringsplats med lite hjälp att kommunen, men tiden visade sig inte riktigt vara mogen ännu. Vi har dock knappt saknat bilen.Det politiska arbetat har varit mycket lärorikt, även om jag hade hoppats kunna påverka mer än jag hittills lyckats med. Jag var lite väl naiv när jag trodde att det skulle räckta med att argumentera för det som jag tyckte var självklarheter. I slutändan visade det sig ofta att lyhördheten var ganska dålig hos de andra politikerna. Retorik och konkreta handlingar följs tyvärr ofta inte åt. De gånger jag drev frågorna till sin spets så fick jag dock ofta gehör. Alkoholfri representation och betydelsefulla miljökrav vid upphandling visade sig dock hopplöst. Upphandlingarna kommer jag dock att fortsätta driva på ett mycket tuffare sätt under år 2008.Senast jag tog flyget privat var 2002. I jobbet har det dock blivit ett antal resor sedan dess. I år kunde jag dock helt undvika flyget.


När jag blev fritidspolitiker så bestämde jag mig för att större delen av arvodena skulle gå till olika viktiga organisationer, ungefär hälften till humanitärt arbete och hälften till miljöarbete. Det har känt riktigt bra att dela ut dessa pengar, jag har ju varit delaktig i mycket viktigt arbete för en bättre värld.


När TV:n gick sönder i slutet på sommaren så gick jag med på att vänta lite med att köpa en ny. Det visade sig gå så bra att vi inte skaffade TV förrän i mitten på december och då behövde vi inte ens köpa en TV utan fick en som annars skulle slängts på tippen. TV:n är som en skål med godis, om den står framme så är det lätta att smaka och när man väl börjat är det svårt att sluta, men om den inte är lättillgänglig så klarar man sig utmärk utan, faktisk så mår man bättre utan...


Som en kul grej så dreserade jag min hund att hämta aluminium burkar när vi var på promenad. Ibland så tog jag med en kasse och vi återvann de burkar vi hittade, de flesta saknade pant men ibland så hittade vi någon med pant. Dessa pantade jag på Konsum, det blev hela 170 kr under året, det var många papperskassar! Förtjänsten gick till Vi-skogen och kooporation utan gränser.


När jag satte mig in i hur mina pensionspengar var placerade i IPTK och PPM så blev jag besviken, där fanns, vapenindustri, tobaksindustri, stora oljebolag, kolkraft och banker som investerade i alla de nämnda bolagstyperna. Tyvärr så visade det sig mycket svårt att undvika smutsig energi och banker som inte brydde sig om vad deras lån användes till. Jag gjorde dock så gott jag kunde. Det finns gott om utrymme för renodlade etiska fonder på finansmarknaden.


Under år 2008 så tänker jag bli delägare i ett vindkraftverk för att aktivt bidra till nyproduktion av förnyelsebar energi.

2 kommentarer:

Luft till salu sa...

Låter onekligen som att du gjort en del uppoffringar under året. Angående tv så har jag provat att avstå under vissa perioder och det är bara i början som man saknar något enstaka program men sedan klarar man sig utmärkt utan. När man sedan har den igen så blir det mängder av skräp som tas in.

Lucas Carlsson sa...

Faktum är att det inte varit så mycket till uppoffring. När det gäller TV:n var det faktisk en glad överraskning... Nu har vi dock en begagnad TV som enligt mitt tycke är på lite för ofta.