2006-03-26

För hundens bästa?

Svenska Kennel Klubben (SKK) driver på för att det ska vara tillåtet att jaga varg. Om en jägare känner att hans jakthundar är hotade så vill SKK att han ska få rätt att skjuta de vargar han får syn på. Bakgrunden är att det fanns ca 100 vargar i Sverige år 2005, dessa dödade direkt eller indirekt (hunden avlivades) 20 st hundar (nästan enbart jakthundar) under 2005. Endast i ett fall såg någon vargen.

Ca 30 % av vargarna dör varje år, av dessa dödas 2/3 av tjuvjägare. Det är självklart att jägaren sörjer att hans hund fallit offer för rovdjuret, men glöm inte att jägaren oftast som ren fritidssysselsättning ger sig ut i skogen för att agera rovdjur. Jag säger inte att det inte behöver jagas, jag vill bara påpeka att den ”onda” vargen dödar av instinkt, medan den ”goda” jägaren dödar för det höga nöjets skull.

Jakthundens liv är långt ifrån ofarligt, duger den inte till jakt längre så vet husse hur man skjuter. Trafik och vattendrag skördar ett antal hundar årligen. Skottskador är inte heller ovanliga. Hur många hundar skulle misstas för varg av ivriga jägare om SKK fick som de vill? Människan är oftast hundens bästa vän men långt ifrån alltid. Jobbar verkligen SKK enbart för hundens bästa nu för tiden, eller läggs energi på andras intressen?

Inga kommentarer: