2007-06-26

Jag har investerat i lidande


Jag har ovetandes varit delägare i världens största vapenindustrier, åtminstone en av de värsta oljebolagen och tillråga på allt i tobaksindustrin. Allt detta elände har jag bidragit till genom min tjänstepension som varit placerad i fonden "SPP Generation 70-tal".

Först måste jag berömma SPP för att de redovisar vilka aktier som ingår i fonden, enligt min erfarenhet så kan det vara svårt att få reda på mer än de 10 största aktierna. Hos SPP verkar dock allt redovisas.

I fonden ingår flera företag som jag verkligen inte vill ha att göra med som tex:

Exxon Mobile: Världens största oljebolag som aktivt jobbat för att hålla USA utanför klimatarbetet och gör sitt bästa för att öppna upp naturreservat i norra Alaska för oljeutvinning.
Boeing: Som tillverkar allahanda bombplan och missilier. Bland annat de missilier som kan skicka USAs kärnvapen till andra sidan jorden.

Altria: Som äger Philip Morris som är världens största tobaksbolag med märken som Marlboro.

British American Tobacco: Världens näst största tobaksbolag med bland annat det ironiska märket Lucky Strike.

Listan över företag som tjänar pengar på att skapa lidande kan göras säkert göras mycket längre.

Numera så har jag bytt till en etisk Sverige fond. Det känns jobbigt att jag missade att mina tjänstepensionspengar har jobbat för det värsta jag vet. Tidigare hade jag Skandia men de lämnade jag efter att deras giriga chefer kommit i rampljuset.

1 kommentar:

Bett R World sa...

Vad bra att der redovisar allt. Det borde vara lag på det. Har själv försökt luska men fått nöja mig med att utesluta fonderna där de oetiska företagen står på den redovisade tio-listan. Däremot har jag noll koll på pensionspengarna som jag har i Länsförsäkringar.