2010-02-13

Björklund och fakta

Medan jag stod och stekte pannkakor idag så lyssnade jag på Ekots lördagsintervju. Det var Folkpartiets Jan Björklund som fick svara på frågor om bland annat kärnkraften. Jag reagerade på hur slarvig han var med fakta. Denne företrädare för kunskap i skolan, tog lätt på att statsministern inte hade koll på sysselsättningsstatistiken även om Alliansen gick på val med detta som främsta valfråga. Tydligen hade Björklund inte heller koll på statistiken, men det är väl ok, i mina ögon har Folkpartiet främst tre frågor, skolan, Nato-medlemskap och kärnkraften.


När det gäller kärnkraften brukar Björklund tala om att hälften av Sveriges elproduktion kommer från kärnkraften. I den senaste partiledardebatten så upprepade han detta. Men om man kollar fakta så har kärnkraften haft en allt mindre andel sedan Barsebäck stängdes år 2005. Faktum är att andel blivit allt lägre med år 2009 som ett riktigt dåligt år med endast 37% av produktionen och 50 TWh, det kommer sannolikt att ändra sig i år eftersom man skruvat upp effekten i flera av kärnkraftsreaktorerna, men risken finns att man pressar anläggningarna för hårt och får sämre driftsäkerhet, så vi får se. Så här har andelen varit de senaste åren:

2009   37%   50 TWh
2008   42%   61 TWh
2007   44%   64 TWh
2006   46%   65 TWh
2005   45%   69 TWh
2004   50%   75 TWh
2003   49%   65 TWh
2002   46%   66 TWh
(Källa: SCB)

Ytterligare ett påstående som jag reagerade på var när Björklund påstod att Sverige under 2009 varit tvungen att importera el, i huvudsak kolkraftsel från Danmark och Tyskland. Men om man tittar på Sveriges elimport (4,7 TWh) för 2009 så var fördelningen denna:

Norge     52%
Finland    21%
Danmark 17%
Tyskland  8%
Polen       2%

(Källa: energimyndigheten)

Mer än hälften kommer alltså från Norge som inte har någon kolkraft vad jag vet. Så påståendet att importen i huvudsak är kolkraftsel är felaktig, det är snarast främst vattenkraft. Faktum är att om man tittar på Danmark och Tyskland som Björklund talade om så exporterade Sverige mer el till Danmark än vi importerade och nettoimporten från Tyskland var endast 0,18 TWh. Detta trotts den rekordlåga kärnkraftsproduktionen i Sverige.

Jag noterade även att Björklund inte vill ha något ägardirektiv som hindrar statliga Vattenfall från att bygga nya kolkraftverk i utlandet. Fast han tycker samtidigt illa om att vi ibland behöver importera kolkraftsel, jag tycker att det är inkonsekvent om han anser att vi ska undvika kolkraftsel.

Till sist kan jag förstå att Björklund trodde att vindkraften stod för 1 % av elproduktionen förra året, fast det var 2% (2,5 TWh), energimyndighetens mål för år 2020 är 30 TWh vindkraftsel. Jag skulle tro att Björklund direkt motarbetar att detta mål ska kunna uppnås, det skulle betyda att vi behöver betydligt mycket mindre kärnkraftsel även om vi inte vidtar några effektiviseringsåtgärder alls. Som jämförelse kan man titta på Tyskland där det producerades 40 TWh vindkraftsel år 2008 (Källa: BWE).

PS. Jag hörde att Riksdagens utredningstjänst räknat på Vattenfalls tyska kärnkraftsäventyr (på uppdrag av miljöpartiet) resultatet var ett minus på 1,5 Miljarder kronor och kostnaderna tickar iväg eftersom två av verken har stått stilla sedan år 2007. Allt som "glimrar" är inte guld...

8 kommentarer:

Kjell Stjernholm sa...

Ser man på! Gott om bra argument, och allt baserat på fakta. Men en sak måste man ge kred till Björklund för - när han säger saker låter det som han vet nåt, även när han inte har koll...

Lasse sa...

Tack för det Lucas! Jag har tipsat vår Facebook-grupp om ditt utmärkta inlägg. Vi finns på http://www.facebook.com/group.php?gid=290262229360&ref=ts

Lucas Carlsson sa...

Om man upprepar något tillräckligt ofta, säger något som folk vill höra och dessutom låter övertygande så behöver man inte ha koll. Fast ibland undrar jag om det verkligen är bristande koll som är grunden till felaktigheterna, det är inte utan att man kan tro att det handlar om att sprida myter som styrker ens ståndpunkter...

Kerstin sa...

Ett mycket bra inlägg - tack för det. Synd att inte gammelmedias journalister förmå att ta fram fakta och visa hur mycket Alliansen svamlar, för det här är ju inte det enda område där man inte vet vad man talar om.

Kerstin sa...

Rekommenderar även Ett Hjärta Rött, där hon tar fram mer av Alliansens fablande.

http://ilsemarie.wordpress.com/2010/03/12/en-fars-i-asa-nisse-stil/#comments

De är rent otroliga, men vet förstås att om de bara låter tillräckligt säkra så kollar ingen journalist och då kommer det inte fram till mer än några få bloggläsare, att de inte vet vad de talar om.

Lucas Carlsson sa...

Kärnkraften är en profilfråga för Folkpartiet, ärlighet är vad jag vet ingen profilfråga, därför är det okej att fabulera.

Tyvärr är väl medialogiken sådan att det är viktigare att skapa rubriker än att det man säger stämmer. Folk tänker ändå bara att politiker käbblar så man bryr sig inte om att ta reda på vad som är rätt och fel.

Birger Schlaug sa...

Lucas, vill bara konstatera att din blogg ger god och saklig ammunition.

Lucas Carlsson sa...

Tack så mycket Birger! Jag brukar tänka på vad du sa när du var i Malmö och pratade grön ideologi för ett par år sedan.

Hur maktpositioner skapar ett sluttande plan för de ursprungliga värderingarna och hur umgänge/kontakt med andra makthavare omedvetet färgar av sig, såväl de politiska som ekonomiska, men vad jag kan förstå även i hög grad de mediala.