2012-03-09

Ska vi vara ett föredöme?

Jag kan inte säga att jag är förvånad över avslöjandet om vapensamarbetet med Saudiarabien eller krumbukterna som följt på avslöjandet.

Så här svarar statsminister Fredrik Reinfeldt på frågan: Är det bra för Sverige?

"– Ni kommer aldrig få mig att darra på manschetten när det gäller det som ger jobb, det som ger exportinkomster till Sverige. Sverige har byggt sitt välstånd, sin rikedom, våra möjligheter att ha bra sjukvård, bra välfärd, på att vi handlar med andra länder. Det är det vi har diskuterat under en lång stund, hur små, öppna ekonomier ska kunna klara den konkurrensen."  
Källa: SR

Äntligen klarspråk! Bort med dimridåerna och PR-snacket som vi fått så mycket av. De nya Moderaterna har ju faktiskt en ideologi, lite elakt kan man kalla den ekonomismen. Den är väl inte så vacker när man kommer till konkreta prioriteringar, men jag tycker att man ska respektera demokratin så pass mycket att man vågar stå för sin politik och inte visar upp en falsk fasad.

Följande citat är från Moderaternas nya idéprogram från 2011:
”Kampen för rättvisa har också historiskt varit en stark drivkraft för rösträtt, mot apartheid, för jämställdhet, mot diskriminering och för rättsstat. För Moderaterna är rättviseperspektivet ständigt närvarande.”
Källa: DN

Man ska se vad politikerna gör, inte vad de säger!

Sedan tror jag väl inte att det skulle vara så annorlunda om Stefan Löfven var statsminister (men det hade varit väldigt fint om jag har fel). Jag hoppas dock att skulle finnas politiker iallafall hos Miljöpartiet som hellre gick emot en egen regering än gjorde vapenaffärer med världens värsta diktaturer, oberoende av hur bra de betalade.

Jag tror faktisk att det även finns Vänsterpartister som skulle vägra, det är väl därför det varit så mycket frågetecken kring om just dessa två partier är regeringsdugliga inte minst med tanke på utrikespolitiken. Man kan ju beskylla andra för att vara diktaturkramare, men då tycker jag att man ska ha koll på den egna moralen och historien.



Det är ingen slump att president Dwight D Eisenhower varnade för det "Militärindustriella komplexet". Enligt wikipedia:  Militärindustriella komplexet är en term som syftar på gemensamma intressen mellan försvarsindustri, militär, övriga myndigheter och politiskt system. I ett sådant system skyddas staten av militären, militären är beroende av industrin att förse dem med materiel, och vapentillverkarna är beroende av myndigheterna för att kunna bibehålla en stadig inkomstkälla.

2 kommentarer:

Writer sa...

Jag hörde också när Reinfeldt sa det i radion och måste säga att jag är förvånad över hur tydlig han är. Hoppas att radion tar på sig att fråga moderaterna om hur deras idéprogram går ihop med det som Fredrik sa. Om man ska se till diskussionen har varit så här långt så kan man kanske inte förvänta sig så mycket respons från politikernas håll.

Lucas Carlsson sa...

Jag skulle tro att Arkelsten och Schlingman blev lika förvånade som oss.