2007-01-04

Mina klimatåtgärder år 2005 och 2006


Den som läst min blogg vet att jag är mycket oroad över klimatförändringen och gärna kritiserar andra för bristande insikt eller handling. Så vad har jag då själv gjort för att ändra min påverkan?
Läget 2004:
Jag bor i en två rums lägenhet med min sambo (och vår hund). År 2004 var vår årliga elförbrukning ca 2500 kWh, vi körde ca 1200 mil med vår bil och handlade vår mat i Konsumbutiken ett kvarter bort. Jag hade börjat intressera mig för miljöfrågorna men i praktik så hade det endast inneburit sopsortering.
En spark i ändan?
Sommaren 2005 så ändrades detta, jag hade sett resultatet av stormen Gudruns härjningar med egna ögon. Dagen efter den drog fram åkte jag bil från Tranås till Malmö, träden låg som ett plockepin utmed motorvägen, 700.000 abonenter blev strömlösa och 7 personer omkom. Orkanerna i USA hade ännu inte dränkt New Orleans men tecknen på klimatförändringarna var flera och tydliga (år 2005 skulle bli globalt sett det näst varmaste man uppmätt). Jag läste Mark Lynas bok "Oväder". Det kändes väldigt angeläget att göra mer...
Handling 2005:
Det första jag gjorde var att skaffa en effektmätare och mäta förbrukningen från elapparaterna hemma. På detta viset så upptäckte jag att min avstängda dator drog nästan 60 W ihop med sin kringutrustning helt i onödan, en strömbrytare fixade detta (tänk vad enkelt det kan vara). Jag bytte de lampor som användes mest, till lågenergi och med dessa enkla åtgärder så sjönk den årliga förbrukningen med ca 500 kWh (från 6,8 kWh per dygn till 5,4). Vi började även ta tåget istället för bilen när detta passade och körde nu ca 800 mil per år. Mina släktingar blev också "energianpassade" och farsdagspresent blev strömbrytare till datorn, tv:n och satellitmottagarna, plus lågenergilampor. Farmor utrustades med lågenergilampor i födelsedagspresent.
Handling 2006:
År 2006 var det dags för nästa steg. Kyl/frys och diskmaskin byttes till energiklass A och vattenkokare införskaffades. Efter detta så minskade elförbrukningen från 5,4 kWh/dygn till 3,0 kWh/dygn ( från ca 2000 kWh/år till ca 1100 kWh/år). Jag lyckades alltså mer än halvera elförbrukningen sedan år 2004. Vi började även handla mat i den helt ekologiska butiken "Morot & Annat" ett par gånger i månaden.

Även datorn på jobbet fick en strömbrytare och jag började sätta datorn i sparläge när jag gick på lunch. Det känns dock lite motigt när flera av kollegorna inte ens stänger av sina datorer när de går hem för dagen (vi kan jobba mot datorn hemifrån så det kan finnas anledning att göra så ibland, men de flesta låter datorn vara på även om de inte tänker jobba hemma, ibland även när de går på semester...). Jag mätte min arbetsdators förbrukning över en arbetsvecka och konstaterade att om man lät datorn vara på dygnet runt så drog den mer ström under de timmar den inte användes än den gjorde under arbetstid, trotts att den gick ner i effekt efter att ha varit oanvänd ett tag. Några kollegor har faktiskt börjat stänga av sina datorer efter att jag påpekat detta...

Min sambo slutade rida och vi blev duktigare på att ta tåget så år 2006 körde vi bara 400 mil med bilen.

Den senaste energiåtgärden var att skaffa snålspolande duschhandtag, vilket jag borde gjort långt tidigare, nu blir det knappt någon imma på spegel efter morgonduschen och varmvattenförbrukningen borde minska med åtskilliga liter per år.
Säga vad man vill om behovet av ny teknik, jag använde befintlig teknik och kunde halvera min elförbrukning och minska bensinförbrukning till en tredjedel. Jag skulle tro att det finns god potential för energieffektivisering i många hushåll.
I framtiden:
Så vad återstår att göra år 2007 då? Jo planen är att sälja bilen och starta en bilpool.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Kolla in min site, jag länkar till din site.

http://www.backmansbio.se/raddavarlden.htm

Lucas Carlsson sa...

Tack för tipset, nu är Backmans bio med i min länklista. Jag tycker att det är inspirerande att se hur människor som kommit till insikt plötsligt fylls av kreativitet och verkligen gör något!

Lunken sa...

Härlig historia om personlig miljöutveckling. Speciellt kul är det att följa dem i kronologisk ordning.

Keep up the good work

Bett R World sa...

Kom hit från MiljöBloggAktuellt... för jag blev intresserad i var man skaffar sig en effektmätare någonstans?

Lucas Carlsson sa...

Jag köpte min på Clas Ohlsson i malmö. Jag skulle tro att en välsorterad elbutik eller ett byggvaruhus har.

Bett R World sa...

Tack! För springa förbi där.